Een-autolening-afsluiten

Autolening

Veel mensen in Nederland lenen geld bij de bank om een auto aan te schaffen. Vanwege de voordelige tarieven en de diverse mogelijkheden sluit men voor deze aankoop vaak een autolening af. Dit consumptief krediet heeft zo zijn voor- en nadelen.

Welke vormen van autoleningen bestaan er?

Het kopen van een auto is over het algemeen een flinke uitgave. Deze uitgave kan echter op verschillende manieren worden gefinancierd. Het is daarom aan te raden om eerst uw autolening te berekenen, zodat u goed op de hoogte bent van de kosten. De meest gebruikte vormen van autoleningen zijn:

In de vorm van een doorlopend krediet
Bij het afsluiten van deze flexibele autolening wordt een maximaal te lenen bedrag vastgelegd. Binnen dit kredietlimiet kan vrij worden opgenomen en afgelost. De lener betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag, waardoor de maandelijkse lasten variabel zijn.

In de vorm van een persoonlijke lening
Bij deze vorm van lenen wordt vooraf afgesproken welk bedrag de aanvrager zal lenen. Dit vaststaande bedrag wordt vervolgens over een afgesproken periode terugbetaald. Deze autolening heeft een grote mate van zekerheid, maar is tevens zeer star, omdat alles contractueel is vastgelegd.

Wat zijn de voordelen van een autolening?

Aangezien beide vormen van autoleningen veel van elkaar verschillen, worden de voordelen per leenvorm samengevat.

Voordelen van het doorlopend krediet
De autolening in de vorm van een doorlopend krediet is een zeer flexibele leenvorm. Er kan steeds geld worden afgelost, en bedragen die al waren terugbetaald kunnen opnieuw worden opgenomen.  Doordat de rente afhangt van het opgenomen bedrag, kan deze naarmate de looptijd vordert, steeds voordeliger worden voor de lener.
En aangezien dit doorlopend krediet geen vaste looptijd heeft, is de financiële druk minder dan bij een persoonlijke lening, waarbij vooraf alles is afgesproken.

Voordelen van een persoonlijke lening
Doordat de lener en geldverstrekker alle zaken aangaande de lening vooraf vastleggen, biedt deze persoonlijke autolening veel zekerheid. De lener weet wat hij per maand moet aflossen. Daarnaast is het afgesproken bedrag in één keer beschikbaar, wat praktisch is voor een acute aankoop.

Wat zijn de nadelen van een autolening?

Alvorens een autolening af te sluiten, moet men ook stilstaan bij mogelijke nadelen van deze leenvormen.

Nadelen van het doorlopend krediet

Het belangrijkste nadeel van dit flexibele krediet is dat deze lening mogelijk nog niet is afgelost wanneer de auto, waarvoor de lening werd afgesloten, alweer wordt verkocht. Aangezien er lage eisen aan de aflossing worde gesteld, ligt gemakzucht op de loer, wat ertoe kan leiden dat de schulden van deze autolening niet tijdig worden afgelost.

Nadelen van een persoonlijke lening

Met name de starheid van een persoonlijke autolening is een nadeel. Zaken als rentepercentages, looptijd, betalingstermijnen en aflossingsbedragen worden vooraf vastgelegd, waardoor de lener niet kan profiteren van renteverlagingen en andere voordelen. De zekerheid van deze autolening heeft dus ook een keerzijde.

Zij die financiële discipline hebben, kunnen dus gerust een doorlopend krediet afsluiten. Leners met behoefte aan zekerheid, sluiten het beste een persoonlijke autolening af.