Zakelijke lening

Zakelijke lening

Als kredietnemer heeft u eigenlijk twee verschillende mogelijkheden om een lening af te sluiten. Oké, we zijn er ons van bewust dat er in de praktijk natuurlijk nog veel meer mogelijkheden bestaan, maar algemeen gezien maken we vooral een onderscheid tussen een zakelijke lening en een particuliere lening. Het spreekt voor zich dat er bij het aanvragen van een bepaald type lening rekening moet gehouden worden met de zogenaamde hoedanigheid van de kredietnemer. Betreft het een privé persoon, dan zal hij een particuliere lening moeten aanvragen. Gaat het echter om een bedrijf, dan is een zakelijke lening vereist. In dit artikel gaan we het vooral hebben over deze laatste vorm van lening en zetten we graag alle voor- en nadelen voor u op een rijtje.

Wat is een zakelijke lening?

Een zakelijke lening is om te beginnen een lening die wordt afgesloten door een bedrijf. Een lening die wordt aangevraagd door een particulier persoon kan dan ook bijgevolg nooit geklasseerd worden onder de noemer “zakelijke lening”. Vervolgens moet niet alleen de aanvrager over een zakelijke achtergrond beschikken, ook de lening op zich moet bestemd zijn om een zakelijke investering of aankoop mee te financieren. Met andere woorden, het is als eigenaar van een bedrijf niet mogelijk om een zakelijke lening af te sluiten om bijvoorbeeld een grasmaaier mee aan te kopen die u zult gebruiken in uw eigen huis. Voor dergelijke aankopen dient u dan ook een beroep te doen op een gewone particuliere lening. Hou er tot slot ook rekening mee dat banken ook van bedrijven zekere waarborgen zullen vragen. Een zakelijke lening wordt dan ook enkel en alleen verstrekt aan bedrijven die op financieel vlak in staat zijn om een financiering zonder problemen terug te kunnen betalen.

Ben ik bij een zakelijke lening nooit persoonlijk aansprakelijk?

De aansprakelijkheid is bij een zakelijke lening natuurlijk iets complex. Veel zakelijke kredietnemers gaan er te vaak automatisch vanuit dat men bij een zakelijke lening niet persoonlijk aansprakelijk gesteld kan worden, maar dat zit toch iets complexer in elkaar. Het is allereerst belangrijk om er rekening mee te houden dat het niet alleen de kredietvorm op zich is die bepalend is voor de aansprakelijkheid van een bepaalde kredietnemer. Naast de kredietvorm wordt er immers ook rekening gehouden met de aard van de lening (sommige zakelijke leningen vereisen altijd een persoonlijke borgstelling waardoor u wel persoonlijk aansprakelijk gesteld kunt worden) en het type bedrijf. Een bedrijf beschermt u immers niet altijd tegen een bepaalde persoonlijke aansprakelijkheid. De net aangehaalde factoren zijn stuk voor stuk in ieder geval zeer belangrijk. U moet er als potentiële kredietnemer dan ook absoluut voldoende rekening mee zien te houden.

Conclusie

Een zakelijke lening is een interessante kredietvorm die bedrijven de mogelijkheid biedt om op een relatief eenvoudige manier een krediet aan te vragen. Net zoals bij andere kredietvormen wordt het ook bij een zakelijke lening echter uitsluitend aangeraden om geld te lenen wanneer u over geen andere mogelijkheid beschikt. Geld lenen kost immers altijd geld, al is het wel zo dat de kosten op een zakelijke lening ingebracht kunnen worden in het bedrijf. Op deze manier moet u wel een beetje intresten over het geleende bedrag betalen, maar verkleint u het bedrag dat u aan het einde van het jaar aan belastingen moet betalen.

2 reacties op “Zakelijke lening”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *