Geld lenen bij een bank

Particuliere lening kan uitkomst bieden bij strenge eisen bank

De verschillende banken stellen steeds strengere eisen aan particulieren die een lening af willen sluiten. Met de financiële crisis nog altijd goed in ons geheugen zijn de banken wat huiverig geworden wat betreft het afsluiten van leningen. We kennen natuurlijk al de BKR-registratie die er voor kan zorgen dat iemand geen lening krijgt of geen groot bedrag kan lenen, maar zelfs zonder deze registratie krijgt men niet zomaar meer een lening. Wanneer de bank ook maar enigszins het idee heeft dat de schuldnemer eventueel in de problemen zou kunnen komen wordt er geen lening verstrekt of wordt er een erg hoge rente gevraagd.

Het is ook mogelijk om te kiezen voor een particuliere lening, de zogenaamde onderhandse lening zonder bank. Dit betekent in principe dat twee particulieren elkaars financiële middelen tijdelijk aanvullen en elkaar op die manier uit de brand helpen. Uiteraard is ‘vertrouwen’ het toverwoord bij deze manier van lenen en is het dus niet zomaar mogelijk om van iedereen geld te lenen. Waar de bank het vertrouwen moet hebben dat men de lening terug kan betalen is dit voor een particuliere geldverstrekker natuurlijk niet anders.

Aan de andere kant zitten er voor de particuliere geldverstrekker natuurlijk ook wel wat voordelen aan. Een bank is een over het algemeen een groot bedrijf dat daarom dan ook een hoop kosten maakt. Deze kosten moeten gedekt worden door de opbrengsten van de leningen. Dit betekent dat men dus niet alleen een vergoeding dient te betalen voor het risico dat de bank loopt door een bepaald bedrag uit te lenen, maar ook voor de verschillende kosten die er gemaakt moeten worden. Zeker wanneer het om een grote bank gaat met een groot aantal vestigingen lopen de kosten over het algemeen snel op en loopt men daardoor al snel aan tegen een relatief dure lening.

Een particuliere geldverstrekker maakt natuurlijk veel minder kosten dan een grote bank. De particuliere geldverstrekker hoeft alleen een vergoeding te vragen voor het risico dat er wordt gelopen. Zo kan het gemakkelijk voorkomen dat men voor tegen slechts een paar procent rente een onderhandse lening af kan sluiten. Men is op die manier geholpen met een lening die ook nog eens relatief voordelig is. Aan de andere kant kan de geldverstrekker er nog een leuk extraatje mee verdienen en er op die manier beter van worden zonder hier zelf iets voor te hoeven doen. Uiteraard is het hierbij wel van belang dat men de geldnemer in zoverre kan vertrouwen dat hij of zij er ook daadwerkelijk alles aan zal doen om de lening netjes terug te betalen. Wanneer men als een betrouwbaar persoon te boek staat bij vrienden en kennissen moet het op die manier best mogelijk zijn om een onderhandse lening af te sluiten bij iemand die op dat moment financieel gezien in een betere situatie zit.

1 reactie op “Particuliere lening kan uitkomst bieden bij strenge eisen bank”

  1. Redt Europa het als de waanzin Eérst moet de vijand buiten de deur worden gehouden (de banken), om ver…

Reacties zijn uitgeschakeld.