Waarom is er zo’n hoge inflatie in Nederland?
Nederland heeft de hoogste inflatie in jaren. De inflatie was dit jaar méér dan 10 procent. Maar hoe komt dat eigenlijk? En wat kun je doen om inflatie tegen te gaan? We voelen het namelijk allemaal in onze portemonnee. Ga je tanken? Dan ben je een stuk meer geld kwijt.
Ga je boodschappen doen? Dan ben je een stuk duurder uit. En dan hebben we onze gas- en energierekening nog niet gezien. Door de hoge inflatie leven steeds meer mensen in armoede. Hierdoor maken steeds meer mensen gebruik van de voedselbank. Aan de ene kant gaat het heel goed met onze economie, aan de andere kant zijn er steeds meer mensen die het slecht hebben.
Het verschil tussen arm en rijk wordt steeds groter. Het verschil tussen mensen in een koop- en huurhuis wordt steeds groter. Waarom? Omdat koophuizen steeds meer waard worden. Mensen die een huis huren, hebben hier niks aan. Deze moeten elk jaar meer betalen.
Oorlog in Oekraïne
Door de oorlog in Oekraïne zijn de gas- en energieprijzen flink gestegen. Dit merken we gelijk in onze portemonnee. De mensen die hier het meeste last van hebben? Mensen die wonen in slecht geïsoleerde huizen.
Deze mensen hebben vaak geen geld om hun huis te isoleren. Het gevolg? Een gasrekening die voor veel mensen niet te betalen valt. Sinds het begin van de oorlog zijn er ook meer mensen die de rekening niet betalen.
Waarom niet? Omdat de meeste van hen, de rekening niet meer kunnen betalen. Het is heel belangrijk om een spaarpotje op te bouwen. Waarom dat belangrijk is? Omdat je zo financiële tegenvallers kunt opvangen. Kun je dit niet? Dan kom je snel in de problemen.
Tekort aan grondstoffen
Er is een enorm tekort aan grondstoffen. Grondstoffen zijn nodig voor allerlei producten. Van welke grondstoffen de meeste tekorten zijn? Van grondstoffen die normaal komen uit Rusland en Oekraïne. Een voorbeeld hiervan? Zonnebloemolie! Zonnebloemolie is bijna nergens meer te krijgen.
Tegenwoordig wordt het op marktplaats verkocht. Prijs per fles? Zeker 10 euro! Er zijn altijd mensen die er gebruik van maken.
Door het tekort aan materiaal, gaan verschillende bedrijven failliet. Deze bedrijven kunnen geen producten meer leveren, omdat zij deze niet meer binnenkrijgen. Daarom is het héél belangrijk om goede leveranciers te hebben. En misschien nog wel belangrijker, een goede bant.
Tekort aan personeel
In elke branche is er een tekort aan personeel. Veel mensen weten het niet, maar dit is één van de redenen van inflatie. Een loodgieter bijvoorbeeld, is een stuk duurder dan vorige jaar. Dit kan soms wel 10 euro per uur schelen.
Koop je een nieuwe telefoon of nieuwe computer? Dan ben je ook een stuk duurder uit! Er is niet alleen een chiptekort, maar ook een tekort aan personeel.
De kosten voor bedrijven zijn een stuk hoger. De reden? De hogere verzekeringskosten en de gas- en energierekening.
De hogere prijzen worden doorberekend aan consumenten. Daardoor zijn consumenten een stuk duurder uit.
Conclusie: Komen we uit de inflatie?
De kans is groot dat we hier uitkomen. Wanneer de prijzen gaan zaken, dat is nog even afwachten. Als de oorlog in Oekraïne is afgelopen, zullen de prijzen van gas en energie lager worden.
Dit zeggen verschillende experts op dit gebied. Maar hoe krijgt de Nederland zijn koopkracht terug? Dat wordt lastig. Als je geen auto hebt, en je woont bij je ouders, merk je weinig van de prijs stijgen.
Het hoge inflatiepercentage komt vooral de gas- en energierekening en de brandstofprijzen. Boodschappen zijn ook duurder geworden.
Wij moeten gewoon afwachten.