Waarom-blijven-de-huizenprijzen-maar-stijgen

Waarom blijven de huizenprijzen maar stijgen?

Waarom blijven de huizenprijzen maar stijgen?

De huizenprijzen blijven maar stijgen. Hierdoor kunnen veel mensen geen huis kopen. Zeker niet, als je weinig verdient en geen geld van je ouders krijgt. Koopwoning zijn voor veel mensen onbetaalbaar, maar er is ook een groot tekort aan huurwoning. 

 

Waarom de prijzen blijven stijgen? Daar kom je achter in dit blog-bericht.

Mensen blijven langer thuis wonen 

Mensen blijven steeds langer thuis wonen. Hierdoor stromen er minder mensen door. Doordat er steeds meer ouderen thuis wonen, zijn er veel eenpersoonshuishoudens. Er zijn nog nooit zoveel eenpersoonshuishoudens geweest dan nu.

 

Hierdoor wordt er niet optimaal gebruik gemaakt van de woning die er zijn. Tegenwoordig kom je bijna niet meer in een verzorgingshuis. Verzorgingshuizen zitten vaak bomvol. Waarom verzorgingshuizen bomvol zitten? Omdat er veel verzorgingshuizen gesloten zijn. 

 

Dit is ook één van de redenen dat er geen personeel te krijgen is. De mensen die eerst in een verzorgingshuis werkten, doen nu allemaal wat anders.

 

Hierdoor is doorstromen voor ouderen niet te doen. Het gevolg? Mensen blijven tot hun dood thuis wonen. Daar is niks mis mee, maar het is wel één van de oorzaken van het woning te kort.

Te weinig woning 

In Nederland zijn gewoon te weinig woning. We komen méér dan 300.000 woning te kort. Hoe dit komt? Er is veel te weinig gebouwd. Hoe dit kan? Doordat er te weinig bouwvakkers zijn, weinig mensen het problemen zagen aankomen en vergunning niet snel genoeg verstrekt worden. 

 

Het resultaat? Er zijn geen betaalbare woningen meer te vinden. Tegenwoordig is het een wonder wanneer woningen niet overboden worden. Niet alleen koopwoningen worden overboden, ook huurwoningen.

 

We zitten op een tikkende tijdbom.  Als de huizenprijzen omlaaggaan, komen veel mensen in de problemen. Veel mensen hebben een hoge hypotheek op hun huis. Welke mensen dit vooral hebben? Dat zijn starters.

 

Voor doorstromers is de krapte, een minder groot probleem. Waarom? Omdat zij een huis kunnen verkopen. Mensen die nog geen koophuis hebben, zijn vooral de dupe. Welke mensen het nog zwaarder hebben? De mensen met een minimum inkomen.

 

Door de hoge inflatie zijn veel producten, voor deze mensen, niet meer te betalen. 

Grondstoffenprijzen

Wil je een huis bouwen? Dan weet je dat materiaal tegenwoordig enorm duur is. De grondstofprijzen zijn flink gestegen. Reden hiervoor? De Corona Crisis en de oorlog in Oekraïne.

 

Dit zorgt voor veel onzekerheid. Ook zijn er veel grondstoffen die niet geleverd kunnen worden. Waarom? Omdat deze normaal gesproken uit Oekraïne of Rusland komen. Met Rusland wordt op dit moment zo min mogelijk gehandeld.

 

Wat wil nog wel uit Rusland halen? Dat is Gas. Zonder Russisch-gas kunnen we niet.  In Nederland zijn we voor 15% afhankelijk hiervan.

 

De grondstofprijzen schieten door het dak, en de bouwvakkers worden ook steeds duurder. Het ene bouwbedrijf beleeft een gouden tijden, terwijl het andere bouwbedrijf failliet gaat. Op dit moment is er een schaarste aan grondstoffen. 

 

Op dit moment is te weinig hout beschikbaar. Hierdoor is hout vier keer zo duur geworden. Ga je een nieuw huis bouwen? Dan wordt er waarschijnlijk wel hout gebruikt. Hout is tegenwoordig erg populair!

 

Vooral bij vrijstaande woningen wordt veel hout gebruikt. Doordat de grondstoffen zo duur zijn, is het extra duur om een nieuw huis te bouwen. 

Tekort aan kavels

Nederland is één van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Hierdoor is er weinig plek in Nederland om nog nieuwe woning te bouwen. Het kabinet wil tot 2031 1 miljoen woning bouwen. Dit is een kansloze zaak. Veel experts zeggen dat het onmogelijk is. De reden? Er is te weinig plek en er zijn te weinig bouwvakkers.

 

Moet er ergens een nieuwbouwwijk komen? Dan duurt het jaren om de vergunningen rond te krijgen. Dit is ook één van de redenen dat er een tekort is ontstaan aan kavels. Gemeenten willen de papieren maar niet goedkeuren. Hierdoor moeten er nu ineens veel woning gebouwd worden, die ook al eerder gebouwd had kunnen worden.

Vergunningen worden niet snel genoeg gegeven

Vergunningen en bouwprojecten, twee woorden die niet samengaan. Tegenwoordig zijn gemeenten er al wat makkelijker in, omdat er zo’n tekort is aan woning. 3 jaar terug deden gemeenten dit nauwelijks.

 

Doordat vergunning niet gegeven zijn, is er een tijd lang veel te weinig gebouwd. Waarom vergunningen niet gegeven werden? Dit heeft vooral te maken met het stikstof-probleem.  

 

Dit heeft ervoor gezorgd dat veel bouwprojecten steel gelegen hebben, of helemaal zijn afgeblazen. In Nederland zijn we ‘’serieus’’ met het probleem bezig. Wat ze in andere landen doen aan het probleem? Helemaal niks! Wij Nederlanders maken het onszelf lastig.

Doordat er te weinig huizen zijn, moeten kinderen noodgedwongen thuis blijven wonen. Dit is niet goed voor de ontwikkeling van deze ‘’groep’’ mensen. Maar 1 op 3 twintigers en dertigers kan een koophuis kopen.

 

Er zijn veel tweeverdieners die geen koophuis kunnen betalen. Waarom niet? Deze mensen verdienen te weinig en krijgen geen geld van hun ouders. 

 

Kinderen die geboren worden in welvarende-gezinnen hebben meer kans op een koophuis. Er komt een grotere kloof tussen rijk en arm.

 

Mensen in een koophuis worden steeds rijker, terwijl mensen in een huurhuis steeds armer worden.

Tekort aan bouwvakkers 

Voor het eerst zijn er meer vacatures dan werkzoekenden. Veel bedrijven komen niet aan personeel. De sector die hier het meest last van heeft, is misschien wel de bouwsector. In deze ‘’sector’’ staan duizenden vacatures open.

 

Door het tekort aan bouwvakkers, en de overvolle agenda van bouwbedrijven, worden de uurtarieven steeds hoger.

 

Als er weinig werk is, zijn de prijzen uitgeknepen. Is er veel werk? En lever je goed werk? Dan kun je bijna vragen wat je wil.

 

De meeste bouwvakkers kosten zeker 45 euro per uur. Bij de meeste bouwbedrijven ligt dit bedrag nog hoger.

 

Hierdoor wordt een huis bouwen extra duur. Er is tekort aan materiaal, personeel en huizen. Dit is de redenen dat de huizenprijs historisch hoog is. Nog een andere redenen? De historisch lage rente.

 

Doordat de rente erg laag is, kunnen mensen een hoge hypotheek krijgen. Hier wordt volop gebruik van gemaakt.

Meer mensen wonen alleen

In 2022 zijn er meer eenpersoonshuishoudens dan ooit. Hierdoor worden deze woning niet optimaal benut. Woonden al deze mensen samen, dan was het woningtekort al een stuk minder.

 

De mensen die alleen wonen, hebben verschillende leeftijden. Toch, zijn het vooral ouderen die alleen wonen. Ouderen die bijvoorbeeld gescheiden zijn, of hun echtgenoot verloren hebben.

 

Dat er meer mensen alleen wonen, helpt zeker niet mee aan het oplossen van het woningtekort.

 Conclusie: Wordt de huizenprijs ooit weer normaal?

Volgens verschillende experts kan dit niet zo doorgaan. In twee jaar tijd zijn de huizenprijzen bijna verdubbeld. Het lijkt dat we zitten op een tikkende tijdbom. Wanneer deze barst? Dat is lastig te zeggen.

 

Wanneer de hypotheekrente stijgt, worden huizen vanzelf weer goedkoper. Waarom? Omdat mensen dan minder kunnen lenen. 

 

Als mensen minder geld kunnen betalen voor een huis, moet de prijs wel omlaag. Een andere optie? Een economische crisis! 

 

Experts en hoogleraren verwachten dat er een crisis aankomt. Het wordt waarschijnlijk een ‘’bankencrisis’’. Waarom? Omdat de bank hoge hypotheken verstrekt. Als er minder werk is, en mensen ontslagen worden, kunnen ze de hypotheek niet meer betalen. Wanneer dit in één keer gebeurt, en veel mensen zetten hun huis te koop, stijgt het aanbod.

 

Als het aanbod stijgt, daalt de vraag. Waarom? Omdat minder mensen dan een huis willen kopen.

 

Tot 2024 loopt het woningtekort op. Na 2024 loopt het langzaam af.