Waarom-lenen-mensen-steeds-meer-geld-om-een-huis-te-kopen

Waarom lenen mensen steeds meer geld om een huis te kopen?

Waarom lenen mensen steeds meer geld om een huis te kopen?

De huizenmarkt is in Nederland op een hoogte punt. Nog nooit eerder werden huizen voor zoveel geld verkocht. Is het slim om nu een huis te kopen? Daar moet je goed over nadenken. 

 

Het zou namelijk kunnen dat de huizenmarkt ‘’inzakt’’. Betaal je nu veel geld voor jouw huis? Dan kan het zijn dat jouw huis dan minder geld waard is. Kun je hier last van krijgen? Ja, zeker! Vooral als je je huis moet verkopen.

Het kan zijn dat je ontslagen wordt, dat je bedrijf failliet gaat, of dat je de lasten niet meer kunt dragen. Er zijn van allerlei redenen waarom mensen hun huis moeten verkopen.

Eén feit is: De hypotheek op huizen wordt steeds hoger. Dit geldt vooral bij mensen die nog geen koophuis hadden. Dit zijn vaak starters, of mensen die ‘’duur’’ huren.

Mensen moet gewoon meer geld lenen, anders kunnen ze geen koophuis betalen.

Wat is het gevaar van een hoge hypotheek?

Aan een (te) hoge hypotheek zitten verschillende nadelen. Je kunt in de problemen komen. Mensen die een (te) hoge hypotheek hebben afgesloten, en weinig reserves hebben, komen snel in de problemen wanneer de rente stijgt.

Stijgt de rente? Dan kunnen de maandlasten een stuk hoger worden. Of je maandlasten hoger worden? Dat ligt aan de hypotheek die je hebt afgesloten. Wil je hier meer informatie over? Dan kun je het best contact opnemen met een professional.

Een hypotheek adviseurs kan jou alles hierover vertellen. Ze kunnen een berekening maken wat de maandlasten gaan doen, wanneer de rente gaat stijgen. De maandlasten kunnen een stuk hoger worden.

Zeker, als we teruggaan naar 10% rente of meer. Gaat dat gebeuren? Dat weten we niet. Financieel adviseurs denken dat de rente niet zo hoog wordt. Waarom niet? Omdat er dan heel veel mensen in de problemen komen.

Het gevaar van een hoge hypotheek is dat de maandlasten niet meer te betalen zijn.  Je huis zal dan verkocht moeten worden.

Doe je dit in een tijd wanneer het minder gaat op de huizenmarkt? Dan kun je met een restschuld achterblijven.

Zeker, als je nu flink overboden hebt om jouw woning te kunnen kopen.  

Is het handig om maximaal te lenen?

Of het handig is om maximaal te lenen? Dat laten wij aan jou. Iedereen heeft hier een andere mening over. Toch is het wel fijn wanneer je een beetje ‘’lucht’’ hebt. 

Wil je hier advies over? Neem dan contact op met een financieel adviseurs. Deze adviseur kan je meer informatie geven.

Worden mijn vaste lasten hoger als de rente stijgt?

Je maandlasten kunnen een stuk hoger worden, wanneer de hypotheekrente gaat stijgen. Dit ligt vooral aan de hypotheek die je hebt afgesloten. Er zijn ook mensen die geen hypotheek nodig zijn. Dit worden er in Nederland steeds minder. Logisch! 

De huizenprijs stijgt al jaren. Voor de normale Nederlander is er geen huis te vinden. Mensen die in de stad wonen, verkopen hun huis en kopen huizen in dorpen.

Het resultaat: Mensen gaan huizen ‘’overbieden’’. Er wordt dan méér betaalt dan de oorspronkelijke vraagprijs. 

Zakt de huizenmarkt in elkaar? Dan kan het zijn, dat je huis ‘’onder water’’ staat. Het huis is dan minder waard, dan dat jij ervoor hebt betaald. Heb je een hoge hypotheek? Dan kan dit serieuze gevolgen hebben.

Heb je geen hypotheek? Dan zal je hier minder last van hebben.

Hoe kunnen de huizenprijzen weer normaal worden?

De huizenprijzen dalen op dit moment licht. Waarom? Omdat de hypotheekrente stijgt. Hierdoor kunnen mensen minder geld lenen. Als de rente stijgt, worden huizen goedkoper, omdat mensen minder hypotheek kunnen krijgen.

Wat het grootste probleem is? Veel mensen zijn op zoek naar een huis. Hierdoor is er heel veel vraag. In de afgelopen jaren is er te weinig gebouwd. Huizen bouwen kan de oplossing zijn. Een andere optie? Kantoorpanden ombouwen tot appartement. 

Waarom zijn er de laatste jaren weinig huizen gebouwd? 

Er zijn verschillende redenen waarom er te weinig woning zijn gebouwd. Huizen worden gemiddeld door minder mensen bewoond. Daardoor heb je meer huizen nodig. Het bouwen van huizen gaat te traag. Een reden hiervoor? Het stikstofbeleid! Ook duurt het te lang voordat vergunning verstrekt worden. Je kunt niet zomaar gaan bouwen.

Op dit moment zijn er veel te weinig bouwvakkers. Hierdoor kunnen er niet meer huizen gebouwd worden, dan dat ze nu doen.

De meeste bouwbedrijven zitten vol met opdrachten. Jarenlang zijn er te weinig woning gebouwd, terwijl Nederland steeds meer inwoners krijgt.  Ouderen blijven ook steeds langer thuis wonen. Zij gaan niet meer naar een verzorgingshuis, maar willen zo lang mogelijk thuis wonen.

Hierdoor zijn veel mensen die alleen wonen. Het aantal eenpersoonshuishoudens is de laatste jaren flink toegenomen. 

Hierdoor zijn er ook steeds meer huizen nodig.

1 miljoen huizen bouwen voor 2031: Realistisch of niet?

1 miljoen huizen bouwen voor 2031 is bijna onmogelijk. Dit heeft verschillende redenen. Er zijn veel te weinig bouwvakkers, bouwbedrijven zijn hartstikke druk. Deze bedrijven kunnen niet meer dan wat ze nu doen.

Een ander probleem? Waar in Nederland moeten de huizen gebouwd worden? Nederland is al één van de dichtstbevolkte landen van de wereld. Het woningtekort zal je nog oplopen tot 2024. Vanaf 2024 gaan we een afname zien.

Hoe kunnen we voor 2031 naar 1 miljoen nieuwe huizen?

Volgens veel experts is het onmogelijk om 1 miljoen nieuwe woning te bouwen. Op dit moment staat er 32 miljoen vierkante meter leeg. Kunnen we daar niet wat meedoen? Zeker wel! Leegstaande kantoorbanen kunnen omgebouwd tot appartement voor starters.

 

Dit worden zowel huur- als koopwoning. Is dit de oplossing voor het probleem? Zeker niet! Een kantoor ombouwen kost veel tijd.  Op dit moment zijn er al veel te weinig mensen. Dus ook hier kan je het niet mee oplossen.

Huizen uit een fabriek, dat zou een oplossing kunnen zijn. Huizen die in de fabriek gemaakt worden en in elkaar worden gezet op de kavel. Hierdoor kun je snel huizen bouwen. Toch is dit op dit moment nog niet te schalen.

Als dit mogelijk zou zijn in de massa, dan kunnen we eerder van het probleem afkomen. 

Conclusie

Mensen sluiten een steeds hogere hypotheek af. Waarom? Omdat huizen voor steeds meer geld verkocht worden. Welke mensen hebben hier het meest van? De starters. Een andere reden is het tekort aan woning.

 

Het tekort aan woning gaat nog oplopen tot 2024. Dat verwachten experts. Tot 2024 wordt het tekort steeds groter. Vanaf 2025 zullen we dit zien afnemen. 

 

Wil je een huis kopen? En wil je weten waar je aan toe bent als de hypotheekrente stijgt? Dan kun je het best contact opnemen met een hypotheek adviseur.

 

Deze mensen hebben ervoor geleerd en mogen je advies geven.