Rood staan bij de bank is relatief duur

Rood staan is relatief duur

Een doorlopend krediet schrikt veel mensen af, maar toch hebben veel meer mensen deze lening dan ze in eerste instantie zouden denken. Iedereen die rood mag staan op zijn of haar rekening heeft namelijk de beschikking over een doorlopend krediet. Het nadeel van deze lening is wel dat het relatief duur is om rood te staan en men er daarom maar beter geen gebruik van kan maken. Wanneer men dan toch tijdelijk wat extra geld nodig heeft is het beter om een aparte lening af te sluiten en op die manier uit de financiële problemen te komen.

Uiteraard zijn er verschillende mogelijkheden voor mensen die wat extra geld nodig hebben. Ze zijn echter bijna allemaal voordeliger dan rood staan op de eigen rekening. Doorgaans kost dit mensen namelijk gemakkelijk zo’n 20% aan rente, iets wat natuurlijk veel meer is dan bij een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Daar kan men nog eens bij optellen dat deze twee leningen uitstekend te overzien zijn en dat men op die manier heel goed weet waar men aan toe is. Rood staan lijkt heel gemakkelijk en kost ondertussen een hoop geld, iets wat de duidelijkheid bepaald niet ten goede komt.

Wanneer we snel even wat extra geld nodig hebben nemen we niet snel een dure flitslening, maar gaan we wel gemakkelijk even rood staan. Toch is het in principe allebei erg duur en is het dus vreemd dat we niet beter oppassen om niet rood te staan. Het zou veel beter zijn om bijvoorbeeld een consumptief krediet af te sluiten wanneer men weet dat het de komende periode even wat moeilijker zal zijn op het financiële vlak. Helaas weigeren veel mensen dit tijdig in te zien en komen ze op die manier gemakkelijk in de problemen.

In plaats van rood te staan kan men het best kiezen voor een doorlopend krediet. Uiteraard is het ook mogelijk om een persoonlijke lening af te sluiten, maar dit is eigenlijk meer geschikt voor een grote uitgave die men wil doen. Een persoonlijke lening sluit men namelijk voor een bepaalde periode af met een vast bedrag. Dit betekent dat men een schuld aangaat en tegelijkertijd afspreekt hoelang men de tijd krijgt om deze lening weer af te betalen. Uiteraard wordt de lening steeds duurder naarmate men deze langer aanhoudt. Het voordeel van een persoonlijke lening is wel dat men precies weet wat er betaald moet worden en hoeveel schuld er op welk moment dan ook nog over is.

Een doorlopend krediet biedt de mogelijkheid om geld op te nemen tot een bepaald maximum en werkt op die manier eigenlijk net als rood staan. Het grote voordeel hiervan is dat de rentetarieven voor een doorlopend krediet over het algemeen zo’n 8-10% bedragen en dat het op die manier veel geld kan schelen ten opzichte van rood staan op de eigen rekening. Het voelt misschien wat vervelend om een lening af te sluiten, maar op die manier kan men gemakkelijk een hoop geld besparen.

4 reacties op “Rood staan is relatief duur”

  1. Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *