Wat zijn de kosten van een Creditcard

De kosten van een creditcard

Een creditcard lijkt natuurlijk zeer aantrekkelijk en het zijn de banken die dan ook vooraan staan om deze uit te delen. Iedereen die een spaarrekening en een betaalrekening heeft kan gebruik maken van een creditcard en op die manier eigenlijk producten kopen zonder er direct voor te betalen. Met name dit aspect van de creditcard trekt veel mensen aan en zorgt er daarmee voor dat de banken hun creditcards bij veel mensen aan de man weten te brengen.

Een creditcard kan echter aardig wat kosten met zich meebrengen, iets waar niet altijd iedereen even goed van op de hoogte is. Er wordt door de verstrekkers van de kaarten gebruik gemaakt van verschillende modellen om er geld aan te verdienen. Uiteraard hopen zijn erop dat de klant hier zoveel mogelijk gebruik van maakt en op die manier zal betalen voor het gebruik van de creditcard. Hier zijn echter ook een paar vaste lasten in meegenomen, waardoor men altijd voor de kaart zal moeten betalen, of deze nu wordt gebruikt of niet. Het zijn aan de andere kant vooral de variabele kosten die sterk op kunnen lopen en er daarmee voor kunnen zorgen dat het gebruik van de creditcard men meer zal kosten dan er van tevoren was gedacht.

De vaste kosten van een creditcard bestaan onder andere uit de betaling van het lidmaatschap. Ieder jaar dient er een bepaald bedrag betaald te worden om de creditcard te mogen gebruiken. Doorgaans kost dit een paar tientjes per jaar en is dat daarmee gelijk aan de aanschaf van de eerste kaart. Bij dit bedrag hoort een bestedingslimiet van een paar duizend euro. Wanneer men een hogere limiet wenst zullen de kosten uiteraard oplopen en is men daardoor ieder jaar meer kwijt aan het gebruik van de creditcard, ook wanneer de hogere bestedingslimiet uiteindelijk helemaal niet wordt gebruikt, de mogelijkheid hiertoe is namelijk het enige dat telt.

Daarnaast zijn er dus de kosten die variabel zijn en daarmee hoog op kunnen lopen. Wanneer men producten aankoopt met een creditcard dient men deze aan het eind van de maand te betalen. Dit is aan de ene kant een voordeel, aangezien het geld niet meteen van de rekening af wordt gehaald en men er op die manier bijvoorbeeld nog wat rente over kan krijgen, maar aan de andere kant kan dit ook voor kosten gaan zorgen. Aan het eind van de maand wordt het totale verschuldigde bedrag namelijk in een keer van de rekening gehaald. Wanneer er op dat moment niet voldoende geld beschikbaar is kan men er voor kiezen om de betaling te spreiden en dat is precies het punt waar de kosten van de creditcard hard op kunnen gaan lopen. De rente die wordt berekend over de gespreide betaling is over het algemeen namelijk gemakkelijk zo’n 10-15%. Dit is veel hoger dan bij bijvoorbeeld een doorlopend krediet, terwijl men eigenlijk een persoonlijke lening afsluit die al helemaal niet duurder zou mogen zijn. Het is daarom van belang om goed na te denken over de mogelijke kosten van de creditcard voordat men deze aanschaft.

5 reacties op “De kosten van een creditcard”

  1. lenenstudenten

    Doorlopend krediet overgesloten zonder spijt.: In 2009 heb ik een doorlopend krediet overgesloten naar Directa. …

  2. Een man dat zijn creditcard gestolen was. Hij besloot het niet aan te geven, omdat de dief minder geld verbruikte dan zijn vrouw.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *