Onderpand hypotheek

Onderpand

In de financiële wereld krijgt men te maken met allerlei verschillende termen. De een is nog onduidelijker dan de ander, maar wanneer men hier niet goed van op de hoogte is kan dit een hoop geld kosten of er bijvoorbeeld voor zorgen dat men bepaalde kansen misloopt. Een van de termen die vaak niet helemaal duidelijk zijn is ‘onderpand’. Bij sommige leningen wordt er gevraagd om een onderpand en kan men op die manier gemakkelijk een lagere rente aangeboden krijgen. Een lagere rente klinkt natuurlijk interessant, maar het is wel belangrijk dat men er goed van op de hoogte is wat er nu eigenlijk ingeleverd dient te worden door een onderpand aan te bieden aan de geldverstrekker.

Onderpand betekent in principe dat men een waardevol object of bezit inzet om het risico voor de geldverstrekker daarmee omlaag te brengen. Aangezien de kosten van de lening altijd op basis van het risico worden berekend zullen deze hierdoor lager worden. Dit is dan ook de reden dat men in combinatie met een onderpand vaak een lagere rente aangeboden krijgt en dat het op die manier mogelijk is om heel goedkoop geld te lenen.

Er zitten aan de andere kant natuurlijk ook wel wat risico’s aan het inzetten van een onderpand. In principe neemt men het risico namelijk over van de geldverstrekker, waardoor het voor kan komen dat men zelf in de problemen komt. De lagere rente is in eerste instantie namelijk wel heel aantrekkelijk, maar het onderpand is in principe eigendom geworden van de geldverstrekker. Nu is het niet zo dat dit betekent dat men niet meer kan beschikken over het onderpand, maar zodra er betalingsachterstanden ontstaan of de geldverstrekker op een andere manier ontevreden is over de betaling kunnen er wel degelijk problemen optreden. Het is daarom van groot belang om goed te kijken of de lagere rente en de eventuele aflossingen wel op te brengen zijn. Wanneer men een lening gaat afsluiten die zonder onderpand niet mogelijk was geweest is het over het algemeen foute boel en kan men er beter maar niet aan beginnen.

Een uitzondering hierop is de hypotheek. Iedereen die een huis wil kopen, maar dit niet zelf kan betalen met geld vanaf bijvoorbeeld een spaarrekening zal een hypotheek af moeten sluiten. De hypotheek zou voor de meeste mensen onbetaalbaar worden wanneer hierbij geen gebruik werd gemaakt van onderpand. Door dit wel te doen kan de rente laag worden gehouden en komt men niet voor torenhoge lasten te staan. Uiteraard is hierbij de geldverstrekker of bank dus eigenlijk de eigenaar van de woning en is het daarom van belang dat men de rente en eventuele aflossingen netjes blijft betalen. Wanneer men in de financiële problemen komt zal de bank de woning bijvoorbeeld proberen te verkopen om op die manier het geld alsnog binnen te halen. De bank loopt onder andere daardoor veel minder risico.